Kosthold og helse

Type-2 diabetes kan behandles effektivt med et plantebasert kosthold
Kostholdsendringer kan effektivt forebygge, behandle og til og med reversere type-2 diabetes. Et plantebasert kosthold med mye grønnsaker, frukt, belgfrukter (bønner og linser), fullkorn, nøtter og frø, med lite eller ingen animalske matvarer, har vist seg å være den mest effektive kostholdsbehandlingen. Dette kostholdet er også forbundet med lavere forekomst av overvekt, høyt blodtrykk, kreft og dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Generelt øker inntaket av kaloririk mat, fastfood, kjøtt og andre fete animalske matvarer, raffinerte kornprodukter og sukkerholdige drikker risikoen for å få type-2 diabetes sammen med alder og et inaktivt liv. Type-2 diabetes har blitt en global epidemi i både rike og fattige land på grunn av økt utbredelse av denne typen kosthold og livsstil. Insulinresistens Forhøyede blodsukkernivåer ved type-2 diabetes, skyldes insulinresistens, dvs. at insulinet ikke fungerer som det skal. Insulinet er nøkkelen til å slippe glukose (blodsukker) inn i cellene etter et måltid. Ved type-2 diabetes, er det fett inne i cellene som gjør at insulinet (nøkkelen) ikke kommer inn i nøkkelhullet og får åpnet slik at glukosen kommer inn, så det forblir i blodbanen og gir forhøyede blodsukkerverdier. Fett finnes ikke bare i fettcellene i kroppen, men også i muskelcellene og levercellene dersom fettinntaket er høyt

Går man ned i vekt på et plantebasert kosthold?
En samling av studier viser at de som spiser et plantebasert kosthold er slankere enn de som ikke gjør det, og veganere er slankere enn vegetarianere. Men det å være veganer er ingen garanti for å gå ned i vekt eller være slank. Det er mange måter å spise plantebasert på, fra en usunn vegansk kost der hovedfokuset bare er å unngå animalske matvarer til et helt plantebasert kosthold som er så lite bearbeidet som mulig. Dette kostholdet kalles på engelsk et «whole food plant based» kosthold, men på norsk har vi ikke et eget navn så heretter refereres det til som et helt plantebasert kosthold. De som velger å spise hel plantebasert mat kan oppnå en mye større helsegevinst og evt. vektnedgang hvis det er ønskelig. Hva spiser man på et helt plantebasert kosthold? Hovedmatvarene er: Hovedfokuset bør være på grønnsaker hvis man skal ned i vekt, men det er viktig å spise fra alle matvaregruppene hver dag for å få i seg nok næringsstoffer. Det er også viktig å ta et tilskudd av vitamin B12, vitamin D og jod som det er lite av i dette kostholdet. Plantemelk er ofte beriket med B12, men for å være på

Hjerte- og kar sykdommer og plantebasert mat
Hjerte- og karsykdommer er den ledende årsaken til død i verden, og forårsaker ett av fire dødsfall på verdensbasis. Den høye forekomsten av hjertesykdom kan knyttes til røyking, høyt inntak av animalsk fett og raffinerte matvarer, og mangel på fysisk aktivitet. Et plantebasert kosthold (vegetarisk og vegansk kosthold) er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Plantebaserte kosthold baseres hovedsakelig på inntak av fullkorn, belgfrukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter og frø. De inneholder kun reduserte mengder eller ingen animalske matvarer. Et plantebasert kosthold med lite fett, er det det eneste kostholdet som i kliniske studier har vist seg å kunne redusere og reversere mengden åreforkalkning i blodårene (trange blodårer) når det ble kombinert med mosjon og stressreduserende aktiviteter. I en stor prospektiv europeisk studie, viste det seg at vegetarianere hadde 32% lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. I en annen stor systematisk oversikt og metaanalyse av åtte studier av syvendedags adventister, var et vegetarkosthold assosiert med en 40% lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med et ikke-vegetar kosthold. I en enda større metaanalyse av 86 studier, viste det seg at et vegetarkosthold hadde en betydelig beskyttende effekt på både forekomst og dødelighet